Željko Veselinović – Prosvetni radnici u Srbiji su degradirani

0
38

Prosvetni radnici su ljudi koji vode računa o našoj deci i trebalo bi da imaju položaj koji je zaslužen a oni su danas u veoma teškoj situaciji, pre svega materijalnoj a pored toga su i degradirani izjavio je predsednik Udruženih sindikata Srbije ,,Sloga’’ Željko Veselinović.

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su odluku da, zbog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, obustave rad 1. decembra. Kako je saopštio taj sindikat, jednodnevni štrajk se organizuje u znak solidarnosti i podrške žrtvama nasilja na radnom mestu. “Zahtevamo od Ministarstva prosvete da u narednih nedelju dana zakaže radni sastanak sa predstavnicima sindikata o neodložnim izmenama zakonske regulative koja treba da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u obrazovanju. U suprotnom, akcije će biti višednevne i direktnije”, navodi se u saopštenju NSPRV. Kakav je stav Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ po ovom pitanju i kako ocenjuje položaj prosvetnih radnika pitali smo Željka Veselinovića, predsednika ove organizacije.

Neposredan povod za štrajk je slučaj profesorke engleskog jezika Tehničke škole u Trsteniku, kojoj su đaci 9. novembra na času izmakli stolicu, nakon čega je ona pala, dok su je učenici snimali i smejali se. Potom su taj snimak objavili na društvenim mrežama. U obaveštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, štrajkački zahtev je i hitno, a najkasnije do polovine decembra, otpočinjanje pregovora o statusu službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju. Pored toga, zahtevi su i povećanje zarada za 25 odsto u narednoj godini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here