Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa direktorkom za Evropu i Evroaziju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Erin E. Meki, koja je prvi put u poseti Srbiji.

Na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić i direktorke za Evropu i Evroaziju Američke agencije za međunarodni razvoj Erin Meki je razgovarano o razvojnim prioritetima Srbije, kao i o oblastima u kojima ta agencija sarađuje sa našom zemljom od 2001. godine u okviru razvojne pomoći Vlade SAD Srbiji. Brnabić je predstavila prioritete reformske agende Vlade Srbije, dok je Meki istakla posvećenost USAID u nameri da nastavi da pruža podršku naporima Srbije u jačanju demokratskih institucija i podsticanja ekonomskog rasta, predvođenog privatnim sektorom. Tokom razgovora, Brnabić i Meki su se posebno osvrnule na energetski sektor, njegovu održivost, stabilnost i nezavisnost, energetsku diverzifikaciju, kao i zaštitu životne sredine, kako bi se obezbedile sve energetske potrebe Srbije.

Premijerka je informisala svoju sagovornicu o napretku naše zemlje u podršci tehnološkom preduzetništvu, što vodi Srbiju ka cilju da postane još snažniji centar u oblasti inovacija koji ima potencijal za otvaranje novih radnih mesta za mlade. Na sastanku je bilo reči o podršci USAID-a ovim naporima kroz aktivnosti u projektima „Preduzmi ideju” i „Srbija inovira” koji rade na okupljanju relevantnih strana kako bi se stvorio jak sistem koji podržava inovacije u našoj zemlji. Druga oblast partnerstva o kojoj se razgovaralo bila je podrška USAID-a Vladinoj agendi za nastavak usklađivanja demokratskih institucija Srbije sa standardima Evropske unije. Namera USAID-a je da u narednim godinama usmerava i projekte kojima đe biti obezbeđena podrška reformama.

Tokom 21-godišnjeg partnerstva, Sjedinjene Američke Države su uložile više od milijardu dolara u razvoj Srbije, a programi USAID-a čine oko 75 odsto te investicije. Čvrsto verujem u to da je najbolja moguća budućnost Srbije u EU, a USAID će nastaviti da pomaže Vladi da usvoji neophodne reforme i krene dalje tim putem, rekla je Meki. Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.