Vučić sa Varheljijem – Srbi više neće da trpe teror Aljbina Kurtija

0
70

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas na zajedničkoj koneferenciji za medije sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem da zna da je situacija kod Srba na Kosovu i Metohiji uzavrela, jer ljudi više neće da trpe teror Aljbina Kurtija, kao i da su Srbi južno od Ibra blizu odluke da napuste kosovske institucije, a Srbi sa severa blizu odluke da više nikog ne puste da uđe na sever. Vučić je izjavio da će u narednim danima, ipak, ponovo razmotriti da li će delegacija Srbije prisustvovati na samitu 6. decembra u Tirani, s obzirom na to da mu je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji preneo da iz EU misle da je veoma važno da budemo tamo. Predsednik Srbije je preneo i da je sa Varheljijem razgovarao o podršci u oblasti energetike, još jednom se zahvalivši za najavljenu ključnu budžetsku pomoć od 165 miliona evra, do kraja ove godine, koju je prilikom nedavne posete najavila i predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji je izjavio da bez angažmana obe strane dijalog Beograda i Prištine ne može biti uspešan i da je to osnovno pravilo kojeg se Evropska unija pridržava. Odgovarajući na pitanje novinara o izjavi Petra Stana koji poziva obe strane da poštuju sporazume, a rec je o potezu Aljbina Kurtija, Verhelji je rekao da izjavu Petra Stana ne treba shvatiti kao negativnu napomenu Srbiji.

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara Olivera Varheljija potpisana su tri sporazuma između Srbije i Evropske unije: o pravilima sprovođenja finansijske pomoći EU Srbiji u okviru programa IPA 3, o podršci migracijama i pristupu zdravstvenoj nezi i sporazum o podršci EU Srbiji u upravljanju migracijama, jačanju sistema upravljanja migracijama i kontrole granica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here