Svako ko poseduje neki kapital ima potrebu da inflacija ode malo dalje od onoga što bi same okolnosti nalagale izjavio je novinar Milan Milenković komentarišući inflaciju u Evropi ali i u Srbiji.

Gotovo dve trećine potrošača u Nemačkoj troše manje novca zbog rekordne inflacije, objavio je Savez za zaštitu potrošača Nemačke. Najveća većina, njih 61 odsto, štedi kod kupovine namirnica, a 56 odsto štedi kod kupovine odeće i obuće. Zbog porasta maloprodajnih cena, jedna trećina ispitanih se manje koristi vlastitim automobilom. Jedna trećina ispitanih je izjavila da i manje leti zbog porasta cena avionskih karata. Novinara Milana Milenkovića pitali smo kako komentariše inflaciju u Evropi, ali i u Srbiji.

Inflacija je u oktobru iznosila 10,4 odsto, a na rekordnu inflaciju je najviše uticao porast cena energenata. Najviše je u poređenju s oktobrom prošle godine poskupelo jestivo ulje, 49,7 odsto, mlečni proizvodi i jaja 28,9 odsto, te hleb i proizvodi od žitarica 19,8 odsto. Najveći skok cena u energetskom sektoru je zabeležen kod prirodnog gasa, koji je 109,8 odsto skuplji nego u istom periodu prošle godine. Gorivo za automobile je u proseku 22,3 odsto skuplje.