Izvoz rakija od voća povećan je za oko 30 odsto od januara do septembra ove godine u odnosu na isti period 2021. i dostigao vrednost od preko 10 miliona evra.

Kada su u pitanju rakije od voća najveći rast vrednosti izvoza u ovoj godini zabeležen je za tržište Švajcarske. Pored toga, naši proizvođači osvajaju i nova tržišta kao što su Kipar, Azerbejdžan, Malta, kažu u Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije. Prema podacima Republičkog zavoda za statitstiku procena je da će ove godine proizvodnja šljive biti veća za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, tako da će ovo pozitivno uticati na dalji rast proizvodnje i izvoza rakije od voća, s obzirom da se oko 70 odsto šljive preradi u rakiju, kažu u Udruženju.

Kvalitet našeg nacionalnog pića – rakija od voća,  prepoznat je u svetu što pokazuje konstantan rast izvoza iz godine u godinu, kao i nagrade koje osvajaju naši proizvođači na međunarodnim takmičenjima. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prošle godine proizvedeno je oko 26,1 miliona litara rakije. Procena je, da sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvima, ukupna količina proizvedene rakije iznosi oko 50 miliona litara.

Država je i ove godine opredelila podsticajna sredstva za izgradnju objekata i nabavku opreme, uređaja i mašina za proizvođače jakih alkoholnih pića, koji se isplaćuju u maksimalnom iznosu od 60 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicija, a za proizvođače koji imaju registrovanu geografsku oznaku – 70 odsto. U Registru proizvođača jakih alkoholnih pića trenutno je aktivno oko 930 proizvođača. Poslednjih godina prosečno se godišnje u Registar upiše oko 100 novih proizvođača, dok se određeni broj i briše iz Registra.