Raspravu o predlogu budžeta obeležila razmena oštrih reči

0
50

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o amandmanima podnetim na Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu kao i na ostale zakonske predloge. Upućena su ukupno 382 amandmana od kojih najviše – 178, na Predlog zakona o budžetu, od kojih je 80 odbijeno. Opozicija smatra da su amandmani odbačeni nasumično „kako bi se uštedelo vreme“.

Poslanici Skupštine Srbije nisu odmah nastavili raspravu o amandmanima na predlog Zakona o Budžetu za 2023, jer predsedavajuća Sandra Božić nije dozvolila da govore o povredama Poslovnika Narodne skupštine. Poslanici opozicije podigli su Poslovnike i stajali ispred predsedavajuće, koja je rekla da ne razume potrebu da prave „isti cirkus“, „performans“ i „vrše političko nasilje nad većinom“.

U parlamentu su polemisali ministar odbrane Miloš Vučević i poslanik Narodne stranke Borislav Novaković, kome kako tvrdi opozicija, nije omogućeno da replicira Vučeviću. Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić rekla je da su premijerka i brojni ministri u stvari lobisti Rio Tinta i da je ona saznala da je Rio Tinto od premijerke tražio da za pobunjeni narod koristi izraz „lažni ekolozi“, što ona i čini. Potom se javio Lazović koji je reklamirao povredu Poslovnika negodujući zbog, kako je rekao, ponašanja predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića, koji mu je izrekao opomenu, ali nije objasnio zašto.

Upućena su ukupno 382 amandmana od kojih najviše – 178, na Predlog zakona o budžetu, od kojih je 80 odbijeno. Opozicija smatra da su amandmani odbačeni nasumično „kako bi se uštedelo vreme“. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac je poručio da opozicija neće dozvoliti uskraćivanje prava poslanicima, „organizovaće se i pružiti otpor“. Na isto je upozorio i zamenik šefa poslaničke grupe Moramo – Zajedno Aleksandar Jovanović, koji je rekao: Svaki put kad budete kršili zakon, koji je u Poslovniku, blokiraćemo rad Skupštine. Poslanik kluba Ujedinjeni Borko Stefanović konstatovao je da je na delu opasan presedan koji narušava pravni poredak zemlje, jer se odbijanjem stavljanja na dnevni red amandmana opozicije polovina građana ove zemlje koja je za njih glasala proglašava za neprijatelja. Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević je rekao da mu je ovo četvrti mandat u Skupštini i da mu nikad do sada nije odbijen amandman, a sad se odbijaju bez obrazloženja. Prema njegovom mišljenju, razlog za to je paničan strah od gubitka vlasti, jer će biti uhvaćeni „sa rukama u pekmezu“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here