Budžet Autonomne pokrajine Vojvodine za 2023. godinu veći za 20,1 milijardu dinara

0
17

Predlogom pokrajinske skupštinske odluke za 2023. godinu, koji je usvojila Pokrajinska vlada, obim pokrajinskog budžeta utvrđuje se u visini od 108,5 milijardi dinara. Predloženi budžet veći je za 20,1 milijardu, odnosno za 22,7 odsto u odnosu na ovogodišnji.

Budžet za poljoprivredu u AP Vojvodini iznosiće 10,27 milijardi dinara i povećan je za 1,9 milijardi, odnosno za 22,8 odsto u odnosu na ovogodišnji. Za program zaštite, uređenja, korišćenja i upravljanja poljoprivrednim zemljištem predviđeno je ukupno 1,55 milijardi dinara. Najveće povećanje, u iznosu od 150 miliona dinara, planirano je za stočarstvo, odnosno za nabavku priplodnih grla stoke. Budžet za integralno upravljanje vodama povećan je za 43,93 odsto i iznosiće 6,78 milijardi dinara. Za izgradnju postrojenja za pijaću vodu u seoskim sredinama planirano je 481,69 miliona dinara.

Za opremanje zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Pokrajina planirano je 2,08 milijardi dinara, a za nastavak izgradnje Kamenice 3 sa PET centrom 1,3 milijarde dinara. Za unapređenje socijalne zaštite predviđeno je 260 miliona dinara – 200 miliona dinara za investiciona ulaganja u ustanovama socijalne zaštite, a 60 miliona za poboljšanje usluga socijalne zaštite. Materinski dodatak za nezaposlene majke koje rode treće ili četvrto dete iznosiće 22.500 dinara, umesto dosadašnjih 15.000 dinara.

Nastaviće se podrška lokalnim samoupravama za infrastrukturno opremanje industrijskih zona – sa ukupno 400 miliona dinara. Povećani su i podsticaji domaćim mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku nove opreme, za šta je planirano 322,5 miliona dinara.

Sa ukupno 255 miliona dinara biće nastavljena modernizacija obrazovnih ustanova u  Pokrajini, a  sredstva su namenjena za sanaciju zgrada, nabavku opreme i izradu tehničke dokumentacije. Za investicije u održavanje i opremanje sportskih objekata, fiskulturnih sala i trenažnih centara planirano je 105 miliona dinara više nego 2022. godine. Za 48 miliona uvećan je iznos za finansiranje godišnjih programa pokrajinskih sportskih saveza, stipendiranje talentovanih sportista, usavršavanje sportskih stručnjaka i afirmaciju sporta u AP Vojvodini. Za obnovu, dogradnju i opremanje kulturnih centara i domova kulture širom Pokrajine biće izdvojeno 500 miliona dinara. Veće ulaganje planirano je i za projekte u oblastima zaštite kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, kao i za podršku javnom informisanju. Direktne subvencije manjinskim medijima uvećane su za 100 miliona dinara i iznosiće 490 miliona.

Za razvoj turističkog potencijala AP Vojvodine namenjeno je 386 miliona dinara. U budžetskoj 2023, za integrisano upravljanje otpadom, otpadnim vodama, hemikalijama i biocidnim proizvodima biće izdvojeno 178 miliona dinara. Obezbeđena su i sredstva za upravljanje zaštićenim područjima u Pokrajini, monitoring sistema životne sredine, suzbijanje štetnih organizama u životnoj sredini i druge programe. Za energetsku  sanaciju 80 objekata javne namene u AP Vojvodini – projekat koji se  realizuje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj – u 2023. godini biće opredeljeno 450 miliona dinara iz kredita i 125 miliona dinara iz donatorskih sredstava. Za sufinansiranje projekata podržanih iz pretpristupnih fondova Evropske unije i u 2023. godini planirano je 200 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here