Petković – Nastavljene akcije koje imaju za cilj okupaciju severa Kosova

0
47

Sinoć je između 300 i 350 policajaca upalo na sever Kosovske Mitrovice. Prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića time su nastavljene protivpravne i nasilne akcije koje imaju za cilj okupaciju severa naše pokrajine. Premijerka Brnabić ističe da je Beograd zbog toga blizu odluke da u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN zatraži povratak svojih trupa na Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković saopštio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sinoć, upadom kosovske policije na sever Kosmeta, nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama koje imaju za cilj okupaciju severa naše pokrajine. Petković je sinoć, na vanrednoj konferenciji za novinare, preneo da je prema saznanjima Beograda između 300 i 350 policajaca, oko 20.30 časova, upalo na sever Kosovske Mitrovice, i to iz pravca Južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali. Prema njegovim rečima, policajci, među kojima je bilo i patrolnih sa pancirima, ali i pripadnika ROSU sa dugim cevima i pod punom ratnom opremom, rasporedili su se i blokirali ceo grad, da bi se zatim stacionirali u Suvi dol, Bošnjačku mahalu, Brđane, Mitronaselje i Tri solitera. On je podsetio sve na Kosmetu, kao i one sa Zapada, na to da po Briselskom sporazumu kosovska policija nema pravo da bude prisutna na severu Kosova i Metohije, već to samo može policija Direktorata Sever, naglasivši da to svi vrlo dobro znaju i očigledno dopuštaju Kurtiju da ide u opasne akcije koje imaju za cilj da pogaze Briselski sporazum.

Nakon ovog nasilnog i protivpravnog akta uslediće značajne promene kada je reč o procesu normalizacije i dijalogu, predočio je Petković i najavio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom imati važne sastanke, o kojima će obavestiti javnost.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je kosovski premijer Aljbin Kurti doveo Srbe i Albance “na samu ivicu rata” i najavila da je Beograd zbog toga blizu odluke da u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN zatraži povratak svojih trupa na Kosovo i Metohiju. Ona je ocenila da sve što radi Kurti predstavlja opasnost za Srbe i Albance, ali i za Evropu. „To je politika 18. i 19. veka. To budi osećanja očaja. Izuzetno sam zabrinuta i teško je bilo spavati sinoć“, rekla je ona. Brnabić je ocenila da Kurti ništa ne radi sam već da je imao i „pomoć partnera u EU koja ne reaguje“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here