Milan Ćulibrk – SNS i Grčić su uništili EPS

0
121

Poskupljenje struje u Srbiji je opravdano zato što su Srpska napredna stranka i Milorad Grčić uništili EPS, pa sada EPS uvozi struju koja je i do 350 evra za megavat a to neko mora da plati, izjavio je glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Od 1. januara struja će poskupeti i za domaćinstva i za privrednike. Iako nije precizirano koliko će biti procentualno poskupljenje, ministarka energetike Dubravka Đedović je rekla da će računi za prosečno domaćinstvo biti uvećani za oko 300 dinara. Prema računici, to je oko osam odsto. Iako državni zvaničnici ističu kako ovo poskupljenje nije značajno, te da će potošači u Srbiji i dalje plaćiti struju jeftinije od većine evropskih zemalja, ovo će biti drugo poskupljenje za četiri meseca. Koliko je poskupljenje struje opravdano i koliko će to uticati na kućni budžet stanovnika Srbije pitali smo Milana Ćulibrka.

Ministarka Đedović, ali i premijerka Ana Brnabić prethodnih nedelja najavljivale su poskupljenja struje, a to je sada i zvanično – već od prvog januara 2023. godine na snagu stupaju nove cene. Potvrđeni su i navodi državnih zvaničnika da poskupljenje neće biti dvocifreno. Iz Ministarstva energetike, za domaćinstvo sa prosečnom potrošnjom struje, računi će od januara biti veći za 300 dinara. Prema rečima direktora snabdevanja električnom energijom u ogranku „EPS Snabdevanje“ Aleksandra Bjeličića, prosečno domaćinstvo u Srbiji potroši 350 kilovat-časova mesečno. To znači da, trenutno, domaćinstvo sa ovolikom potrošnjom mesečno plaća oko 3.735 dinara. Prema onome što tvrdi ministarka Đedović, da će celokupan račun biti uvećan za 300 dinara, od sledeće godine domaćinstva sa ovolikom proizvodnjom trebalo bi da plaćaju 4.035 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here