Nikola Jović o situaciji na Kosovu

0
335

Svi sitni ustupci koje čini Srbija po pitanju Kosova moraju dovesti do jednog krupnog i videćemo šta će biti u narednom periodu rekao je novinar i politikolog Nikola Jović.

Više od 75 odsto Srba, koji žive na severu Kosova i Metohije, smatra da je politička situacija na Kosovu loša ili veoma loša, taj stav deli i 63 odsto Srba koji žive južno od reke Ibar, rezultati su istraživanja koje je sprovela NVO „Aktiv“ iz Kosovske Mitrovice pod radnim nazivom „Analiza trendova, stavovi srpske zajednice na Kosovu“. Kako gleda na situaciju na Kosovu pitali smo novinara i politikologa Nikolu Jovića.

Kada je u pitanju bezbednosna situacija, prema mišljenju 540 ispitanika, situacija je još alarmantnija jer gotovo 85 odsto ispitanika u četiri opštine na severu bezbednosnu situaciju ocenjuje kao lošu ili izuzetno lošu, dok oko 55 odsto ispitanika južno od Ibra deli njihovo mišljenje. Ekonomska situacija na Kosovu je ocenjena lošijom ocenom nego u istraživanju prošle godine. Srbi na KiM su 2021. godine istakli sa 53 procenata da nisu zadovoljni ekonomskom situacijom, ovogodišnje istraživanje je pokazalo da je više od 70 odsto nezadovoljno svojim ekonomskim položajem. Na anketno pitanje „Da li se, po Vašem mišljenju, stvari na Kosovu odvijaju u dobrom smeru“, negativan odgovor je dalo 92,7 odsto anketiranih, dok je ocenu da Kosovo ide u dobrom smeru iznelo svega 7,3 odsto ispitanih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here