Ministar Mali – Nova garantna šema DFC-a za mikro, mala i srednja preduzeća

0
97

Ugovor o sprovođenju nove garantne šeme Američke korporacije za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) u iznosu do 400 miliona dolara potpisan je danas u Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije sa bankama Inteza, Adiko, Prokredit i Rajfajzen.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali istakao je da će novac biti dostupan domaćim kompanijama za obrtna sredstva i investicije i da će period otplate kredita biti od šest meseci do deset godina. Mali je objasnio da će u prvoj fazi preduzećima u Srbiji biti na raspolaganju 272 miliona dolara i da su krediti namenjeni mikro, malim i srednjim preduzećima sa posebnim fokusom na poljoprivredu, nerazvijena područja, održivi razvoj, startap kompanije i kompanije koje vode žene.

Zamenica potpredsednika DFC Merijem Košarej ocenila je da je ekonomija u Srbiji imala impresivan rast u poslednje dve decenije, ali da mala preduzeća imaju izazove prilikom pristupanja kreditima potrebnim za rast i konkurentno poslovanje. Košarej je navela da je procena da nedostaje 10 milijardi dolara, naročito kada su u pitanju preduzeća u vlasništvu žena i farme u malim ruralnim oblastima, naglasivši da je neophodno osloboditi kapital, naročito uzimajući u obzir da ta preduzeća nemaju uvek potrebno učešće.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil ukazao je na to da modernu ekonomiju ne izgrađuju veliki konglomerati, već da su mala i srednja preduzeća „njeno srce“. Hil je dodao da su u pitanju ljudi koji imaju ideje i umeju da ih plasiraju na tržište, ali da je formiranje kapitala i pronalaženje fondova uvek problem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here