Kforu predat zahtev za vraćanje srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo

0
49

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednicu Vlade Anu Brnabić o tome da je Komisija za primenu vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova predala Kforu zahtev u pisanom obliku za vraćanje srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju.

Posle više meseci napetosti Beograda i Prištine i novih blokada puteva na Kosovu, Beograd je zvanično zatražio od KFORA, međunarodnih mirovnih snaga predvođenim Severnoatlantskim paktom (NATO), da se omogući povratak određenog broja srpskih bezbednosnih snaga na sever Kosova. Ministar odbrane Miloš Vučević je, tokom obilaska Rečne flotile u Novom Sadu, istakao da su pripadnici Vojske Srbije nešto pre 11 časova uručili Kforu zahtev za povratak do 1.000 pripadnika naše vojske i policije na Kosovo i Metohiju. On je dodao da je noćas oko jedan sat Vojska Srbije poslala imejl sa prilozima odluke Vlade Srbije, zahteve i dodatnu dokumentaciju, kancelariji Kfora.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je Vlada Srbije donela odluku da se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Kforu uputi zahtev Beograda za povratak srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju. Odluka je doneta jednoglasno i samo tražimo poštovanje međunarodnog prava i ništa više od toga, istakao je predsednik Republike. To bi u ovom trenutku bilo važno zbog zaštite srpskog stanovništva i kontrole administrativnih prelaza, naročito na Jarinju i Brnjaku, što bi dramatično smanjilo tenzije. To bi bila dobra odluka, ali smo gotovo sigurni da to neće biti prihvaćeno na osnovu svega što smo čuli, rekao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here