Brnabić – Srbija je postigla značajne rezultate u vladavini prava

0
37

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovala je na predstavljanju projekta “EU za vladavinu prava” i tom prilikom podsetila na to da je Venecijanska komisija Saveta Evrope dala pozitivno mišljenje na svih pet nacrta pravosudnih zakona koji su u skladu sa promenama Ustava.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ukazala je danas na to da je naša zemlja ostvarila značajne rezultate u oblasti vladavine prava, poručivši da ćemo, u cilju daljeg napretka na tom planu, nastaviti rad u toj oblasti, uz podršku evropskih partnera. Brnabić je na predstavljanju projekta „EU za vladavinu prava” podsetila na to da je Venecijanska komisija Saveta Evrope dala pozitivno mišljenje na svih pet nacrta pravosudnih zakona koji su u skladu sa promenama Ustava, a za koje je 16. decembra počela javna rasprava.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da srpsko pristupanje EU zavisi od normalizacije odnosa sa Prištinom, ali i od vladavine prava, što je jedan od glavnih uslova integracije. On je ukazao na to da je EU prepoznala napore Srbije na sprovođenju reformi iz oblasti vladavine prava, kroz jačanje nezavisnosti sudstva i tužilaštva, naglasivši da je Srbija na ovom polju pohvaljena u poslednjem izveštaju EU Žiofre je pozdravio najavljeno usvajanje antikorupcijske strategije i ocenio da je veoma značajan i nastavak borbe protiv organizovanog kriminala. Evropska unija je izdvojila 20,8 miliona evra za podršku reformama u oblasti vladavine prava. Pomoć je namenjena ispunjavanju ciljeva u okviru poglavlja 23 i 24, u sklopu pregovora Srbije o članstvu u EU.Paket podrške sastoji se od četiri komponente, a u njihovom sprovođenju učestvuju zemlje članice EU i međunarodne organizacije. Teme koje su obuhvaćene programom uključuju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, unapređenje osnovnih prava i jačanje tehničkih kapaciteta za poglavlja 23 i 24, ali i unapređenje nezavisnosti pravosuđa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here