Velimir Ilić o Zajednici srpskih opština

0
101

Ako se ne formira Zajednica srpskih opština trebalo bi poništiti Briselski sporazum i staviti ga van snage smatra predsednik Nove Srbije Velimir Ilić.

Bivša glavna pregovaračica Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri ocenila je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne može da izbegne formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Tahiri je istakla da je specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar jasno zatražio formiranje ZSO i ocenila da Kurti neće moći da izbegne implementaciju sporazuma. Da li možemo očekivati formiranje Zajedinice srpskih opština na Kosovu pitali smo predsednika Nove Srbije Velimira Ilića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se Srbi sa severa Kosova vratiti u kosovske institucije kada se formira Zajednica srpskih opština (ZSO).  Formiranje ZSO je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine između Beograda i Prištine, ali aktuelni premijer Kosova Aljbin Kurti smatra da se opštine ne mogu organizovati po etničkom principu. Srbi su 5. novembra napustili kosovske institucije zbog odluke Vlade u Prištini o preregistraciji registarskih tablica na RKS i suspenzije regionalnog komandira policije za sever Kosova Nenada Đurića koji je odbio da sprovodi tu odluku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here