Odbor za kulturu i informisanje – Opozicija traži smenu Saveta REM-a, Zekić se žali na pritiske

0
84

U Skupštini Srbije je održana Sednica Odbora za kulturu i informisanje, a prva tačka dnevnog reda je bila obustava rada Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Opozicioni poslanici, kritikovali su REM i predsednicu tog tela Oliveru Zekić i ukazivali na brojne primere kršenja zakona koje su počinile TV sa nacionalnom frekvencijom kao što su Pink i Hepi, na koje REM nije reagovao.

Poslanica i potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović izjavila je na sednici Odbora za kulturu i informisanje da će poslanici opozicije zatražiti smenu članova Saveta REM-a zato što su odlukom da stupe u štrajk prekršili Ustav i zakone Srbije. Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić iznela je niz optužbi protiv medija u okviru United media grupe i naglasila da je zbog njihovog pritiska i doneta odluka o stupanju u štajk. Predsednik skupštinskog odbora Siniša Kovačević na početku je pročitao odredbe iz zakona o tome koja je uloga REM-a i ocenio da smo svedoci da je REM u prethodnih nekoliko dana uradio poprilično neobičnu stvar – da je proglasio, „ono što bi se u Kardeljevom vokabularu zvalo obustava rada“, a – „sada ćemo to zvati štrajkom“. On je zamolio Zekić „za elokventno objašnjenje“ te odluke i poručio joj da je dobrodošla u svoju kuću u kojoj je i izabrana.

Zekić je rekla da se radi o sitauciji u kojoj se REM nije našao svojom voljom. „Mi smo telo koje je nedeljama pod koordiniranim siledžijskim pritiskom da na konkursu za dozvolu za TV sa nacionalnom pokrivenošću istu damo jednoj televiziji“, rekla je Zekić i pokazala „pres kliping“ u kom je, kako tvrdi, REM predstavljen u negativnoj konotaciji od 5. do 13. decembra. „Na jako negativan način izveštavaju o nama mediji, u pravoj hajci su na nas“, rekla je Zekić i dodala da je sve „počelo nagađanjem datuma“ – da je REM imao zakonom propisan rok za dodelu frekvencije, iako su iz REM-a, kako dodaje, „to sve demantovali“.

Istakla je i sa je Savet REM-a „teran“ da što pre dodeli dozvolu TV Nova S, a da je vrhunac toga bio 24- časovni prekid programa Nove S i N1, trvdeći da bez njihovog programa nema nezavisnih medija, a svi ostali mediji su tim činom, kako je ocenila Zekić, proglašeni za neslobodne. Javnosti je, prema njenim rečima, upućena jasna poruka – „ako Nova S ne dobije dozvolu, Srbija je zemlja medijskog mraka“. „Nakon toga odlučili smo da štrakujemo“, rekla je Zekić i dodala da REM ni na šta nije pritiskao medije u okviru UM, a da ti mediji jesu pritiskali REM. „Zbog tog pritiska i štrajk“, rekla je Zekić i zatražila od odbora da omogući da se „poštuju elementarna pravila“ i da pomogne REM-u da odluke donosi nezavisno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here