Premijerka Ana Brnabić pozvala je danas nevladine organizacije, koje su deo Nacionalnog konventa da se oglase povodom torture koju proživljavaju Srbi na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je na sednici Nacionalnog konventa u Skupštini Srbije istakla da u ovom trenutku svi treba da daju sve od sebe da se sačuva mir. Mi smo na ivici oružanog sukoba zahvaljujući jednostranim potezima Prištine. Organizacije civilnog društva, molim vas da se oglasite povodom torture koju proživljavaju Srbi na KiM. Moramo zajedno da sačuvamo mir, poručila je Brnabić. Koliko god da se razlikujemo treba da insistiramo na ljudskim pravima i da damo šansu miru. Drugačije će reagovati kada čuju vas. Molim vas, to su stvari koje su nam važne za mir i evropske integracije, istakla je Brnabić.

Rekla je i da će vlada nastaviti dijalog sa organizacijama civilnog društva, a kao osnovne fokuse u narednom periodu navela je vladavinu prava, borbu protiv korupcije i medije. Brnabić je rekla da joj smeta stalni narativ nepoverenja koji dolazi od organizacija civilnog društva i da je potpuno jasno da vlada želi da bude partner. Kazala je i da je napravljena radna grupa za izradu nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, posle čega će uslediti donošenje akcionog plana. Sutra je prvi sastanak te radne grupe. Ona treba da bude inkluzivna. Plan je da strategija bude završena do juna 2023. godine, rekla je Brnabić.