Milan Milenković o registru pedofila

0
266

Vođenje registara pedofila je besmislica jer to ne rešava posao već je samo dobra akcija za novine rekao je novinar Milan Milenković.

Prema najnovijim podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde ukupno 583 pedofila je registrovano u Srbiji. Od jula do novembra ovaj broj se povećao za 39. Inače, ovaj Registar je pokrenut u septembru 2015. godine i od tada se vodi evidencija. Međutim, kada je reč o sekusulanim predatorima, pedofili koji su u registru samo su jedan deo ovog ozbiljnog problema. Koliko je značajno vođenje ovog registra pitali smo novinara Milana Milenkovića.

Iz Nevladine organizacije Atine kažu da su brojke u realnosti mnogo veće nego “na papiru” i navode da bi njihovom smanjenju mogla pre svega da utiče prevencija. Neka od krivičnih dela zbog kojih osuđeni mogu da se nađu u registru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija jesu: silovanje, obljuba sa detetom, nedozvoljene polne radnje, podvođenje, posredovanje u vršenju prostitucije, iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju. Registar sadrži i određene podatke osuđnog zbog lakšeg prepoznavanja i identifikacije. Ti podaci, podrazumevaju njegovo ime i prezime, matični broj, adresu, prebivalište ali i podatke koji ukazuju na njegove fizičke karatkeristike – urođene ili neurođene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here