Rodoljub Šabić – Zakon o policiji korak na putu pretvaranja policije u partijsku policiju

0
51

Javna rasprava o setu zakona iz oblasti unutrašnjih poslova uveliko traje, a najveću pažnju stručne javnosti izazvao je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, čije pojedine odredbe se smatraju spornim, i na koje se od same pojave nacrta ukazuje. Posebna pažnja skrenuta je na deo oko ulaska policije u stanove bez dozvole građana, kao i o, kako stručnjaci navode, nekontrolisanom javnom video nadzoru.

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije o javnog značaja, kaže za Danas da je nedopustivo mnogo spornih stvari u setu nacrta zakona, a posebno u nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima. Neke od njih, ističe, direktno su u vezi sa obradom podataka građana. – To posebno važi za masovni, neselektivni biometrijski video nadzor u javnom prostoru.

Reč je o nečem što je i UN i u EU prepoznato kao rizik po ljudska prava, posebno slobode govora, okupljanja i kretanja. Komesarka za ljudska prava UN zatražila je moratirijum na primenu ovakvih tehnologija a sličan je stav zauzet i u institucijama EU, ali naši autori nacrta to ignorišu. Krajnje su zabrinjavajuća i rešenja kojim se prikriva identitet službenih lica i pod pretnjom oštrih kazni zabranjuje objavljivanje podataka o njihovom identitetu čak i onda kad krše zakon i prekoračuju ovlašćenja – ukazuje Šabić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here