Srbi i Rusi su jedan, pravoslavni narod i uvek smo bili u dobrim odnosima i bilo kakvo uvođenje sankcija Rusiji narod ne bi oprostio rekao je predsednik Nove Srbije Velimir Ilić.

Celu ovu godina Srbija je praktično ispustila kada je reč o evropskom putu. Mada se krajem decembra prošle godine očekivalo da ćemo ove otvoriti klaster broj 3, a zatim broj 5, to se nije dogodilo. Izvesno je da međuvladine konferencije EU sa Srbijom ove godine neće biti, a samim tim ni novih klastera. To se donekle moglo i očekivati, jer smo i od evropskih zvaničnika čuli upozorenja da napretka u procesu evrointegracija neće biti dok se ne pridružimo sankcijama EU prema Rusiji, odnosno ne uskladimo spoljnu i bezbednosnu politiku. Kako će neotvaranje klastera uticati na dalji odnos Srbije prema sankcijama Rusiji i da li nas ovakve prepreke na evropskom putu približavaju tome da sankcije uvedemo pitali smo predsednika Nove Srbije Velimira Ilića.

Inače, klaster broj 3 obuhvata čak osam poglavlja koji se odnose na informaciono društvo i medije, oporezivanje, ekonomsku i monetarnu politiku, socijalnu politiku i zapošljavanje, preduzetništvo i industrijsku politiku, nauku i istraživanje, kao i obrazovanje i kulturu i carinsku uniju. Neka od tih poglavlja su otvorena po staroj metodologiji, poput poglavlja 29, a dva su privremeno zatvorena. Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, krajem oktobra je izjavio da je Srbija ispunila početna merila za klaster 3 i da je on tehnički spreman za otvaranje, ali da je odluka o tome u rukama članica, te da takve odluke moraju da budu donete jednoglasno.