Nije lako u ovom vremenu turbulentnih dešavanja sačuvati zajednicu od svih mogućih i nepredviđenih uticaja. Ipak, u Belom Blatu ti izazovi savremenog vremena  i  „ nove normale“ i dalje ne remete navike i opredeljenja ove zajednice.

I ove godine, kao i  ranijih godina,  petak, 23. 12.  bio je ispunjen različitim sadržajima koji su nagovestili dolazak božićno-novogodišnjih blagdana. Prvo su mališane obradovali beloblatski bajkeri i njihovi prijatelji dojezdivši na svoijim bučnim motorima sa punim džakovima poklona. Taj svojevrsni motoristički hepening upotpunio je i mađioničar Hari Magnus interaktivnim performansom u kom su uživala sva  deca vrtićke i predškolske pripremne grupe.

U podne je usledilo tradicionalno kićenje seoske  jelke u organizaciji  OŠ “ Bratstvo jedinstvo”. Kako je dan odmicao, tako se i” atmosfera zagrevala”  za ono što dolazi, a to je svojevrstan , verovatno i jedinstven dogadjaj u širem okruženju, zajednička proslava duhovne i svetovne  sabornosti i uzajamne solidarnosti multietničke zajednice. U prostoru ispred mesnog Doma kulture održana je prigodna predstava , koju su pripremili đaci škole i njihovi mentori, a koja je  sadržajno bila  primerena upravo dolazećim blagdanima. Pre same pradstave skup je, u ime Saveta  MZ pozdravio Miroslav Hromčik poželevši svima srećne i zdrave nastupajuće praznike. I ovog puta za slatkiše, kao nagradu za dobro učenje i ponašanje , pobrinule su se članice mesnog Kluba žena, dok je MZ obezbedila topli čaj i kuvano vino za starije meštanke i meštane Belog Blata i njihove goste. Ni ovog puta nije izostao dolazak seoskog Deda Mraza sa vrećom slatkiša, što je samo upotpunilo ovaj prelep i po svemu neobičan dan.

Ovo je još jedan u nizu beloblatskih primera kako je moguće živeti harmonično, u skladu sa ljudskim merilima i sačuvati ono što je najvažnije, dostojanstvo i  solidarnost.