Darko Trifunović – O ulozi Ukrajinske pravoslavne crkve u sukobu

0
53

Jasno je da Rusija projektuje svoju silu ne samo kinetički i vojno nego koristi i Rusku pravoslavnu crkvu ali i Srpsku pravoslavnu crkvu i to smo imali često prilike da vidimo i sad i u prošlosti rekao je direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost Darko Trifunović.

Serija istraga i provera unutar eparhija Ukrajinske pravoslavne crkve započela je u oktobru ove godine. U saopštenjima za štampu, Ukrajinska služba bezbednosti stalno je pisala da je svrha tih mera da se izvrši provera, da li su prostorije eparhije korišćene kao „ćelije „ruskog sveta”, da li se u prostorijama UPC skrivaju građani države agresora i da li se tamo čuvaju zabranjeni predmeti, kao što su oružje i ekspoloziv. Koja je uloga Ukrajinske pravoslavne crkve u rusko-ukrajinskom sukobu pitali smo Darka Trifunovića direktora Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

U poslednjih nekoliko nedelja Ukrajinska služba bezbednosti sprovela je desetak istraga u eparhijama Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije). Iako ukrajinska policija nije našla ni zalihe oružja, niti neke ruske diverzante koji se navodno skrivaju unutar crkava i manastira, atmosfera u UPC se očigledno zakuvava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here