Milan St. Protić – Odnos kriminala i vlasti u Crnoj Gori

0
73

Sprega između vlasti i kriminala ne postoji samo u Crnoj Gori nego i u drugim delovima Balkanskog poluostrva izjavio je istoričar i diplomata Milan St. Protić.

Saša Čađenović, crnogorski specijalni tužilac, uhapšen je u Podgorici po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je od 2020. do 2022. godine stvorio kriminalnu organizaciju i zloupotrebio službeni položaj. Naime, sredinom 2020. godine Čađenović je postao pripadnik kavačkog klana. Istoričara Milana St. Protića zamolili smo da prokomentariše odnos kriminala i vlasti u Crnoj Gori.

Pomenuta dešavanja ishod su afera koje u Crnoj Gori tinjaju još od proleća, a u kojima se pominju i lica dobro poznata u Srbiji, poput Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog klana, kao i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, njegovih navodnih saradnika, kojima se u Srbiji trenutno sudi za teška krivična dela. Kavački klan deo je nekadašnjeg kotorskog klana, koji se zbog internog sukoba podelio na dva dela – kavački i škaljarski, koji danas važe za najmoćnije u podzemlju čitavog regiona i u čijem međusobnom ratu je poslednjih godina ubijen veliki broj ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here