Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je Srbija ta koja je odbacila francusko-nemački plan, dok ga Kosovo smatra dobrom osnovom za dalje diskusije. On je rekao i da Evropska unija mora da izvrši pritisak na Beograd.

„Plan EU koji podržavaju Francuska i Nemačka videli smo kao dobru osnovu za razgovore, a Srbija ga je jednoglasnom odlukom odbacila na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost 27. oktobra 2022. godine“, naveo je Kurti. On je rekao i da poseta Kosovu višeg savetnika američkog Stejt Departmenta Dereka Šolea Kosovu dolazi u važnom trenutku kada se bliži godišnjica od početka rata u Ukrajini. „Naš severni sused Srbija ne samo da nije osudila rusku agresiju, već je, naprotiv, sklopila tri važna sporazuma sa Ruskom Federacijom. SAD su naš partner i saveznik, tako da ćemo blisko sarađivati“, dodao je Kurti.

Rekao je da je cilj Kosova da normalizuje odnose sa Srbijom, fokusirajući se na pravno obavezujući konačni sporazum usredsređen na međusobno priznanje. „Imamo nenormalnu Srbiju, smatrali smo plan EU uz podršku Francuske i Nemačke kao dobru osnovu za razgovore, a Srbija ga je odbacila. Odnosi Kosova i Srbije treba da budu zasnovani na sporazumu sa obostranim priznavanjem u centru. Nemački kancelar je takođe zatražio međusobno priznanje”, rekao je Kurti.