Peta godišnjica od ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića obeležena je ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici, gde je ubijen.

U Hramu Svetog Save u Beogradu 16. januara je održan pomen povodom pet godina od ubistva Olivera Ivanovića, kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i deo porodice Ivanovića.“Već pet godina nema ni istine ni pravde u slučaju ovog gnusnog i neljudskog čina. Srbija nije zaboravila i neće odustati od zahteva da se pravi zločinci privedu pravdi. Počivaj u miru“, napisao je Vučić na Instagramu, uz fotografiju.

Peta godišnjica od ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića obeležena je ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici, gde je ubijen. Nekoliko desetina prijatelja i poštovaoca Olivera Ivanovića zapalilo je sveće u vreme kada je i izvršen atentat.

U ime porodice i prijatelja obratio se Dejan Nedeljković i zahvalio prisutnima. Rekao je da neće davati izjavu, jer su za pet godina rekli sve što su mogli da kažu vezano za ubistvo. Pozvao je na minut ćutanja u znak poštovanja, ali i da simbolično ukažu na ćutanje u slučaju ovog ubistva.

„Razlog minuta ćutanja je i da ukažemo na one koji ćute pet godina a znaju mnogo više od nas, i o ubistvu i nalogodavcima i počiniocima. Prevashodno mislim na pravosuđe Kosova i vlast na Kosovu, na pravosuđe Srbije, koje vodi paralelni postupak i vlast u Srbiji a takođe na međunarodnu zajednicu koja pet godina ćuti na sve ovo što je sramno“, rekao je Nedeljković.

Pored više desetina građana, pomenu su prisustvovali i predstavnici Narodne stranke, Lokalnog fronta, kampanje pokreta “ Kreni promeni“, ali i lokalni opozocioni političari Aleksandar Arsenijević i Nebojša Jović, advokati ubijenog Ivanovića Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantović, predsednik Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici u ostavci Nikola Kabašić. Policija Kosova obezbeđivala je skup u neposrednoj blizini mesta ubistva gde su građani odali poštu Ivanoviću. Ni posle pet godina, izvršioci, kao ni nalogodavci još uvek nisu poznati. Po trećoj optužnici postupak se vodi pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini optuženima za umešanost u ubistvu Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici

Bio je nosilac liste „Sloboda demokratija pravda – Oliver Ivanović“ na kosovskim lokalnim izborima, koji su održani novembra 2017. godine, par meseci pre njegovog ubistva.