Vučić – Referisanje o operativnim i funkcionalnim sposobnostima Vojske Srbije

0
58

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je, sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, referisanju o rezultatima analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2022. godinu u Domu Garde na Topčideru.

Referisanju su prisustvovali predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, zamenik predsednika skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković, kao i najodgovornije starešine Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Posle analize, predsednik Vučić rekao je da je danas ustanovljeno mnogo toga dobrog što je urađeno, kao i da su sagledani i svi nedostaci, a razgovarano je i o dodatnom opremanju naoružanjem i vojnom opremom.

Ministar Vučević je, nakon referisanja istakao je da je Ministarstvo odbrane zadovoljno pre svega postupanjem i načinom organizacije, sposobnostima, ali i sa moralnog i patriotskog aspekta, pripadnicima Vojske Srbije u kriznim momentima u vezi sa  bezbednosnom situacijom u pokrajini Kosovo i Metohija.

U okviru godišnje analize, kojom je rukovodio general Mojsilović, sagledani su i ocenjeni stanje i sposobnosti Vojske Srbije u prethodnoj godini, borbene mogućnosti jedinica Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Teritorijalnih snaga, kao i stanje bezbednosti u zemlji i okruženju od uticaja na operativne sposobnosti Vojske Srbije.

Zaključeno je da je u 2022. godini nastavljeno jačanje Vojske Srbije u skladu sa smernicima vrhovnog komandanta za izgradnju operativnih i funkcionalnih sposobnosti za period od 2019. do 2023. godine, da je Vojska Srbije realizovala sve postavljene zadatke i u praksi pokazala da su vojnici i starešine visoko motivisani, osposobljeni i spremni da zaštite državu i građane.

Na referisanju su iskazane potrebe i predložene mere za dalje unapređenje sposobnosti Vojske Srbije kako bi ona ostala faktor stabilnosti, mira i odvraćanja od oružanog ugrožavanja spolja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here