Petković i Bocan-Harčenko – Protivpravni potezi Prištine ugrožavaju bezbednost Srba na Kosmetu

0
35

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u našoj zemlji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, upoznavši ga sa razvojem situacije u pokrajini, posebno u svetlu nedavnih jednostranih i protivpravnih poteza Prištine, kao i ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda.

Petković se, ukazujući na niz etnički motivisanih incidenata usmerenih prema srpskom narodu, hapšenja, uzurpiranja imovine, skrnavljenja srpskih crkava i manastira, koji su svakodnevna pojava na Kosovu i Metohiji, posebno osvrnuo na napade na srpsku decu, koji su se dogodili tokom božićnih praznika. U tom smislu, direktor Kancelarije je istakao da su od dolaska Aljbina Kurtija na vlast do danas zabeležena 282 etnički motivisana incidenata, ali da posebno zabrinjava činjenica da međunarodne misije na Kosmetu, čiji je zadatak da pomognu da se uspostave uslovi za miran i normalan život i vladavina prava za sve stanovnike Kosova i Metohije, nisu pružile adekvatnu reakciju i osudu napada.

Petković je istakao da je srpska strana do sada uvek pokazivala konstruktivnost i spremnost da sva otvorena pitanja rešava u okviru dijaloga. Beograd je ispunio sve preuzete obaveze, dok prištinska strana skoro deset godina odbija da ispuni dogovore o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i brojne druge sporazume, naveo je on. Direktor Kancelarije je iskazao zahvalnost ambasadoru Ruske Federacije na principijelnom stavu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu države Srbije, kao i poštovanju Rezolucije 1244 SB UN, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here