Najveći deficit radne snage prošle godine bio je na pozicijima magacionera, konobara, kuvara, mesara, higijeničara, ali su u velikoj meri nedostajali i građevinski radnici, vozači i zanatlije poput automehaničara i vodoinstalatera, pokazala je analiza Infostuda. Sa manjkom kadrova na tržištu susreli su se i poslodavci koji su bili u potrazi za elektroinženjerima, diplomiranim farmaceutima, ali i advokatskim pripravnicima.

Pored opštepoznatog deficita koji vlada u IT sektoru već godinama unazad, prethodne godine je u prvi plan izbio deficit zanatskih zanimanja i uvoz radnika iz istočnih zemalja, napominju u Infostudu. Prethodnu godinu obeležio je, kako navode, sa jedne strane veliki deficit radne snage, a sa druge uvoz radnika iz inostranstva kako bi se bar u manjoj meri zadovoljile potrebe tršita rada. Najtraženije oblasti u kojima je bilo najviše mogućnosti za zaposlenje u prethodnoj godini bile su trgovina, prodaja, IT, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo. Poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavce, vozače, magacionere, administrativne radnike kao i radnike u proizvodnji.

Sa druge strane želje kandidata se nisu umnogome razlikovale, te su najviše konkurisali na pozicije prodavac, administrativni radnik, komercijalista i telefonski operater. Kada se pogledaju svi oglasi, i dalje se u većoj meri traže radnici sa nižim stepenom kvalifikacija. Čak 61 odsto oglasa bilo je namenjeno onima sa srednjom stručnom spremom, a čak četiri odsto za one koji imaju samo osnovno obrazovanje. Svega 35 odsto oglasa ponuđeno je kandidatima sa višim kvalifikacijama ili fakultetom. Poslodavci koji su prošle godine bili u potrazi za novim kadrovima, bili su pristupačniji i u zapošljavanju studenata te je tako preko 10.000 oglasa (14 odsto) bilo dostupno svima njima koji prave prve korake na tržištu rada.

Analiza Infostuda pokazala je da je više od 6.000 oglasa bilo dostupno osobama sa invaliditetom, a među ponuđenim radnim mestima najviše mogućnosti je bilo u oblastima IT-ja, trgovine/prodaje, pozivnih centara, administracije, marketinga, logistike i mašinstva. Tokom prošle godine najmanje je bilo kandidata koji su tražili posao bez radnog iskustva, svega 16 odsto njih. Kao i prethodnih godina najveći udeo onih koji su bili u potrazi za poslom čine kandidati sa 10 i više godina radnog staža, čak 35 odsto. Trećina kandidata je imala do 5 godina iskustva, a svaki peti od 5 do 10 godina. Prema podacima centra za zapošljavanje Infostud u 2022. godini bilo je 13 odsto više raspisanih konkursa nego godinu dana ranije, tako je godina završena sa 76.247 oglasa za posao. Ipak, u prilog priči o nedostatku radne snage ukazuju i podaci da je broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 237.897. Takođe, prosečan broj konkurisanja je u znatnom padu i u 2022.godini iznosi 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57.