Svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena izgubi život a četiri žene obole od raka grlića materice

0
99

Pod sloganom „Rak grlića materice – rak koji se može sprečiti’’, obležava se 17. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice u periodu od 23. do 29. januara 2023. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2020. godine registrovano je 1.087 novoobolelih žena od raka grlića materice u Srbiji, a 453 žene su umrle od ove maligne lokalizacije. V.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Verica Jovanović rekla je da svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena izgubi život a četiri žene obole od raka grlića materice. Dr Ana Banko istakla je da je HPV vakcina do sada dala odlične rezultate.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Kancelarija za skrinig raka zajedno sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje, obeležiće Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice organizovanjem različitih edukativno-promotivnih aktivnosti sa ciljem promocije značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here