Potpisan ugovor o donaciji za realizaciju četvrte sekcije Transbalkanskog koridora

0
79

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, direktor kancelarije Nemačke razvojne banke u Beogradu Rudiger Hartman, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i direktorka „Elektromreža Srbije” Jelena Matejić potpisali su danas u Vladi Srbije ugovor o donaciji za realizaciju četvrte sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.

Ugovor o donaciji za izgradnju ove deonice koridora dalekovoda, u dužini od 83 kilometra, vredan je 8,5 miliona evra, pri čemu jedan deo ide od Bajine Bašte do granice sa Crnom Gorom, a drugi nas veže sa Bosnom i Hercegovinom. Direktorka „Elektromreža Srbije” Jelena Matejić istakla je da taj projekat ima i regionalni i evropski značaj i da bi radovi na toj deonici trebalo da počnu kada se 2026. godine završi treća deonica od Kraljeva do Bajine Bašte, koja će početi da se gradi u prvom kvartalu sledeće godine.  Đedović je precizirala da je već izgrađeno 120 kilometara Transbalkanskog koridora, od Pančeva do granice sa Rumunijom i od Kragujevca do Kraljeva i dodala:

Ambasadorka SR Nemačke u Srbiji Anke Konrad ocenila je da se potpisanim ugovorom još jednom potvrđuju evrointegracije Srbije i daje jasan signal za saradnju na polju elektroenergetike, a da Nemačka već 20 godina pruža podršku našoj zemlji u razvoju energetskog sektora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here