Da li smo na pragu nestašice semena? – Evo šta najviše brine naše proizvođače

0
58

Ovako topla zima bez snega odavno se nije desila u Srbiji i ako je sudeći prema različitim faktorima za mnoge poljoprivrednike pod velikim je znakom pitanja predstojeća sezona, ali i celokupna proizvodnja.

U stopu nas prati poskupljenje mineralnih đubriva, goriva i repromaterijala pa je proizvođačima već dodatna finasijska prepreka izvođenje računice za narednu sezonu. Kada na to dodamo ovako toplu zimu pitanje koliko je ova proizvodnja za njih na kraju isplativa.

Sa svih strana čujemo da semena za ovu godinu ima sasvim dovoljno i da proizvođači ne moraju o tome da brinu. Ipak informacije govre da mnoge domaće semenske kuće imaju ozbiljnih problema sa proizvodnjom semenskog materijala. S obzirom na to da se klima nekoliko godina unazad izrazito menja i da su zime sve toplije, ostvariti ovakvu proizvodnju biće sve izazovnije. Ali bojazan da će se ovo obistiniti ide i korak dalje.

Ova topla zima ne donosi  ništa dobro ni našim voćarskim kulturama. I dok je do pre nekoliko godina početak cvetanja mnogih voćnih kultura kretalo u maju, sada se već u prvom mesecu u godini – januaru neke voćke dobile svoje pupoljke. Naime u malom broju zasada breskvi i nektarina sa ranostasnim sortimentom došlo je do bubrenja pupoljaka. Kretanje vegetacije je uočeno na određenim mestima na Fruškoj gori kao i na peskovitim terenima na severu zemlje (Subotica i Senta), navodi se u objavi Prognozno izveštajne službe. Ovo je značajan problem jer ukoliko dođe do bubrenja pupoljaka u vlažnim uslovima lakše se stvaraju infekcije prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve, ali i drugih biljnih infekcija. Pa tako razvoj bolesti u ovim ranim fazama može dodatno ugroziti voćne kulture. To onda dodatno uslovljava i prekomernu upotrebu pesticida, što opet dovodi u pitanje bezbednost hrane koju jedemo. Visoke temperature u decembru i januaru, ali i pad temperature koji se očekuje u aprilu, napraviće velike štete voćarskim kulturama u Srbiji, pa će samim tim i prinosi biti niži, rekao je prof. Zoran Keserović.

Kada govorimo o ratarskim kulturama ovako topla zima uticaće na povećanu pojavu i množenje glodara na njivama, što će mlade biljke može dodatno da poremeti. Vremenski uslovi tokom decembra i januara pogodovali su i razvoju lisnih vaši i cikada na njivama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here