Predstavljen Rečnik makedonskih glagola

0
27

Povodom 75. godišnjice univerzitetske nastave makedonskog jezika i književnosti u Republici Srbiji, danas je u Muzeju prisajedinjenja u Novom Sadu predstavljen Rečnik makedonskih glagola, autora Žarka Bošnjakovića, izdanje koje je podržala Pokrajinska vlada.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je na predstavljanju Rečnika makedonskih glagola izjavio da je Pokrajinska vlada podržala ovo izdanje i pokazala privrženost zajedništvu i odnosu prema makedonskoj nacionalnoj manjini koja živi u Srbiji, posebno u Vojvodini. Autor Rečnika i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Žarko Bošnjaković rekao je da će ovaj rečnik biti koristan studentima, ali i teoretičarima jezika i lingvistima.

Otpravnik poslova Ambasade Republike Severne Makedonije Mihaela Veselinov zahvalila je autoru i Pokrajinskoj vladi na podršci ističući da ovo delo zaslužuje poštovanje i da ima veliki značaj za makedonski jezik. Recenzent ovog izdanja i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici Stanislav Stanković izjavio je da je čast biti recenzent prve akademske gramatike istaknutog srpskog makedoniste Žarka Bošnjakovića. Predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Republici Srbiji Borče Veličkovski naveo je da je reč o kapitalnom delu koje će podići nivo univerzitetskog izučavanja makedonskog jezika.

Saizdavači Rečnika su Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Republici Srbiji, Novinsko-izdavačka ustanova  „Makedonski informativni i izdavački centar” u Pančevu, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Arhiv Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here