Vučić i Zeman – Uspešna bilateralna saradnja u brojnim oblastima

0
61

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u prethodne dve godine trgovinska razmena sa Češkom uvećana tri puta, odnosno da je u 2022. godini bila 1,7 milijardi evra, kao i da se nada da će možda već u 2023. godini premašiti dve milijarde evra.

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Predsednik Vučić ga je svečano danas dočekao ispred Palate Srbija, uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije. U Palati Srbija, potpisana je deklaraciju o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju “Češkog doma” u Beogradu. Vučić je na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja deklaracije rekao da ima dosta projekata na kojima se radi sa Češkom.

Predsednik Češke Miloš Zeman danas je zahvalio srpskom narodu na saradnji i dosadašnjoj podršci češkom narodu i poručio da, kada je reč o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, veoma ceni što je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu. Zeman je rekao na zajedničkoj konferenciji za medije da veoma ceni to što će jedna ulica u Beogradu po njemu, pothumno, dobiti ime, kao i da je ponosan na što je dobio najviša odlikovanja u Srbiji. Podsetio je da je i Vučić dobio najviše odlikovanje Češke Republike – Belog lava. “Razgovarali samo o bilateralnoj saradnji, imamo uspešnu poslovnu razmenu, kao i međunarodnu saradnju, želim da podsetim da sam pre oko dve godine, u vreme posete Vučića Pragu, rekao da se izvinjavam što je Češka, iako poslednja država NATO, dala saglasnost za bombardovanje Srbije. Zamolio sam da mi se oprosti što sam u životu uradio samo jedanput. Rekao sam to namerno u Pragu, jer da sam to rekao u Beogradu, to bi drugačije delovalo”, kazao je Zeman.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here