Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije preporučio je Ministarstvu poljoprivrede da u najkraćem roku, iz budžetskih sredstava za ovu godinu, u potpunosti isplati dugove po zahtevima za podsticaje. Odbor je došao do saznanja da ukupna potraživanja gazdinstava iznose oko 15 milijardi dinara, a taj iznos, ocenio je, nije moguće obezbediti bez rebalansa državne kase. Poručuje resornom ministarstvu da se ne čeka da profunkcioniše e-Agrar.

Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu preporučuje Vladi Republike Srbije i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sledeće: Da se u najkraćem mogućem roku, iz sredstava budžeta za 2023. godinu, ne čekajući najavljeni e-Agrar, u celini isplate dugovi po zahtevima za podsticaje u poljoprivredi pristiglih do kraja 2022. (direktna plaćanja i ruralni razvoj). Da se podsticaji po hektaru iz direktnih plaćanja za 2023. godinu isplate u što kraćem roku, kao i druga plaćanja po zahtevima podnetim do sada za podsticaje, koje je moguće obraditi i isplatiti. Da se omogući podnošenje zahteva za podsticaje iz stočarstva – direktna plaćanja, za grla iz druge polovine 2022. što je onemogućeno izmenom Pravilnika 30.12.2022. i skraćenjem roka za podnošenje zahteva sa 31.01.2023. godine na 31. decembar 2022., te da se izvrši isplata po tim zahtevima koji ispunjavaju uslove. Da što pre sa poslovnim bankama ispregovara kredite za poljoprivredu i poljoprivrednike sa, od strane države, regresiranim kamatama.

Odbor preporučuje i  pojačano angažovanje Vlade, Ministarstva i NBS u rešavanju problema u malinarstvu oko moratorijuma na kredite otkupljivačima i hladnjačarima radi isplate preuzete maline i pripreme proizvodnje u 2023.

Podsetimo, poljoprivredna udruženja i inicijative poslednjih dana burno reaguju i najavljuju radikalne proteste ukoliko se njihov problem ozbiljno ne stavi na sto. Zbog neisplaćenih subvencija za stoku i mašine za 2022. proizvođači su pred kolapsom. Osim toga što se ne isplaćuju podsticaji za stoku, ukinuti su za pojedine kategorije – krave prvotelke, mlade krmače i ovce koje se prvi put jagnje, kao i za autohtone rase svinja, goveda i ovaca. Investicije za čiju su podršku stočari konkurisali preko takozvanog projekta Svetske banke stoje jer zahtevi nisu ni obrađeni a kod onih koji jesu sva ostala procedura traje više od godinu dana.