Ninove nagrade Danici Vukićević za roman godine, Aleksandru Kavčiću za ličnost godine

0
52

69. Ninova nagrada za roman godine uručena je Danici Vukićević za knjigu „Unutrašnje more” dok je Ninovo priznanje za ličnost godine pripalo Aleksandru Kavčiću.

Prestižna, 69. Ninova nagrada za roman godine uručena je, u Ateljeu 212, Danici Vukićević za knjigu „Unutrašnje more”, u izdanju „Nojzaca”, a priznanje joj je uručila prošlogodišnja dobitnica Milena Marković.

Ovom prilikom, kada nedeljnik NIN obeležava 88 godina postojanja, uručeno je i Ninovo priznanje za ličnost 2022. godine Aleksandru Kavčiću, filantropu i osnivaču Fondacije „Alek Kavčić”, koji smatra da na obrazovanju i na udžbenicima ne sme da se ostvaruje profit i sam se žrtvuje da ih učini dostupnim svima, samo po ceni štampe, kao i besplatno na internetu. Nagradu mu je uručio glavnii odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Kavčić, koji je bivši učenik Matematičke gimnazije u Beogradu trenutno je profesor elektrotehnike na Univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, a predavao je i u Teksasu, Hongkongu, kao i na Harvardu. Poznat je i po svom patentu za čitanje zapisa s magnetnih memorija, koji se koristi širom sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here