Srbija i Mađarska posvećene razvoju saradnje u oblasti energetike

0
75

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o energetskoj bezbednosti u regionu i unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti energetike.

Đedović je poručila da su Srbija i Mađarska u energetskoj krizi ojačale partnerske odnose i da je saradnja u ovoj oblasti strateškog karakteraTranzit prirodnog gasa ka Mađarskoj preko Srbije teče nesmetano i to će se i nastaviti, dok će skladištenje gasa u toj zemlji biti ključno da budemo spremni za grejnu sezonu, naglasila je ministarka.

Ona je rekla da će, završetkom izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom na jesen, Srbija postati deo Južnog gasnog koridora, što će značiti veću sigurnost snabdevanja za našu zemlju.

Prema njenim rečima, to će značiti i mogućnost da, povezivanjem sa susedima, gas iz Kaspijskog regiona preko naše zemlje stigne i do suseda u regionu, ali i do zemalja Evropske unije.

Ministarka je ocenila da uspešna saradnja Srbije i Mađarske u snabdevanju prirodnim gasom treba da bude vodilja i za druge oblasti, dodavši da je na današnjem sastanku razgovarano o unapređenju saradnje u oblasti snabdevanja naftom, elektroenergetike i obnovljivih izvora energije.

Sijarto je istakao da su Srbija i Mađarska uspele da, uprkos svim dešavanjima, u energetskoj krizi garantuju stabilno snabdevanje energentima, ocenivši da to ne bi bilo moguće bez strateške saradnje i partnerstva. On je napomenuo da je za Mađarsku važan Južni gasni koridor i interkonekcija koja se gradi između Srbije i Bugarske, dodavši da su već počeli pregovori sa Azerbejdžanom o kupovini gasa, ali da su za snabdevanje potrebna ulaganja u izgradnju novih gasnih interkonektora i proširenje postojećih. Radimo i na tome da se do 2028. godine udvostruči kapacitet prenosne mreže električne energije između dve zemlje, što je naročito važno jer se nadamo da će do 2030. godine proraditi PAKŠ 2 i PAKŠ 3 u okviru nuklearne elektrane u Mađarskoj, rekao je Sijarto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here