Dodeljene Vukove nagrade za 2022. godinu

0
117

Vukove nagrade za 2022. godinu, koje ove godine 59. put dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, uručene su danas u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije na Andrićevom vencu.

Žiri je odabrao 10 istaknutih ličnosti iz sfere nauke, kulture, prosvete, umetnosti među 84 kandidata.

Dobitnici su doktor metodike matematike iz Valjeva Vojislav Andrić, književnik iz Niša Milivoje R. Jovanović, književnik i kulturni poslenik iz Čačka Lune Levajac, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Sombora Lidija Nerandžić Čanda.Nagrađeni su i slikar iz Kraljeva Pavle Popović, kompozitor iz Beograda Radivoje Rade Radivojević, profesor srpskog jezika, književnik i publicista iz Gračanice Živojin Rakočević, pisac, profesor, scenarista i kompozitor iz Beograda Đorđe Sibinović, književnik iz Republike Srpske Momčilo Spasojević Čelinac i direktor Narodnog pozorišta u Užicu Zoran Stamatović.

Na predlog žirija Izuzetnu Vukovu nagradu za 2022. godine dobili su književnik i scenarista iz Crne Gore Novica Đurić i lingvista iz Republike Srpske Miloš Kovačević, kao i Matematičko društvo “Arhimedes”, Narodna biblioteka Osečina, Srpska čitaonica u Irigu i kulturna manifestacija “Belvodska rozeta”.

Žiri je radio u sastavu: filolog orijentalista Darko Tanasković, izdavač Zoran Gutović, muzički umetnik Uroš Dojčinović, muzičar Bora Dugić, književnik Selimir Radulović, profesor VMA Elizabeta Ristanović, slikar Radovan Trnavac Mića i reditelj i scenarista Živorad Ajdačić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here