Potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti filmske saradnje sa Kubom

0
52

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković započela je zvaničnu posetu Republici Kubi susretom sa ministrom kulture te zemlje Alpidiom Alonsom Grauom u Havani i tom prilikom ministri su, u okviru obeležavanja 120 godina diplomatskih odnosa, potpisali Memorandum o razumevanju u oblasti filma između dveju zemalja.

Gojković i Alonso Grau su naglasili da Srbija i Kuba ove godine obeležavaju značajnu godišnjicu dobrih i prijateljskih odnosa koje karakteriše međusobna podrška po pitanjima od nacionalnog značaja i međusobno razumevanje.Potpredsednica Vlade Srbije zahvalila je na podršci Kube po pitanju Kosova i Metohije, odnosno teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i međunarodnom pravu.

Potpredsednica Vlade Srbije je istakla da je potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti filma prvi korak u konkretizaciji saradnje na osnovu Programa saradnje u oblasti kulture, koji je potpisan prošle godine tokom posete tadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića Kubi. Ministri kulture su napomenuli da Memorandum pruža mogućnost da se radi na razmeni iskustva, kao i mogućnosti snimanja kooprodukcija, imajući u vidu bogatstvo dveju  kinematografija i veliko iskustvo u ovoj oblasti koju dve zemlje poseduju, kao i činjenicu da je Srbija lider u svom regionu, a Kuba u Latinskoj Americi. Ministri su u tom kontekstu istakli mogućnost saradnje i u oblasti filmskih festivala i posebno promovisanja autorskog filma koji predstavljaju bogatstvo nacionalnih kultura i u tom konteksu dogovorili nastavak održavanja manifestacija nedelje srpskog filma na Kubi i kubanskog filma u Srbiji.

Takođe, sagovornici su razmotrili i saradnju u oblasti baleta, muzike, plesa, likovne umetnosti, kao i oblasti animacija koje obe zemlje sve više razvijaju poslednjih godina i razmeni iskustava. Na sastanku je bilo reči i o saradnji ustanova kulture, posebno onih koji baštine istoriju naših odnosa, kao što su Muzej Jugoslavije u Beogradu i Muzej revolucije u Havani i razmotrili mogućnost saradnje kroz razmenu izložbi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here