Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su prvih 100 dana rada Vlade Srbije obeležile četiri velike celine koje su se odnosile na budžet, energetiku, vladavinu prava i stalnu nestabilnost i provokacije na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je na sednici Vlade u Lebanu, predstavljajući postignute rezultate, istakla da je naš budžet razvojni, uprkos svim izazovima sa kojima se suočavamo i mi i svet, i da od njega zavisi dalji rast i razvoj Srbije, kao i životni standard i investicije. Budžet je obezbedio dalje unapređenje životnog standarda, povećanje plata i penzija. Tačne podatke za plate u javnom sektoru imaćemo 25. februara, ali trenutno znamo da smo završili godinu sa prosečnim platama između 710 i 720 evra, i one su 115 odsto veće nego pre 10 godina, naglasila je premijerka.

Ona je potvrdila da je državna kasa stabilna, te je BDP za 2022. godinu iznosio 60,3 milijarde evra, što je rekordan BDP, i dodala da je deficit na kraju 2022. godine bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a sa tendencijom pada. U tom kontekstu, Brnabić je objasnila da je 25. januara otplaćen dug od 100 milijardi dinara, čime je udeo javnog duga smanjen već u januaru.

U prošloj godini ostvaren je i rast koji nije bio kao što je planirano jer, kako je navela, krajem 2021. godine, kada su pravljene projekcije za rast, niko nije očekivao rat u istočnoj Evropi. Ostvarili smo rast između 2,3 i 2,5 odsto, i uprkos svim teškoćama imali smo 4,4 milijarde evra stranih investicija, predočila je premijerka i ukazala na to da se Vlada u prvih 100 dana rada fokusirala na dalje privlačenje stranih investicija jer one garantuju kontinuirani rast plata i penzija.