Cene aranžmana za letovanje ove godine veće i do 20 odsto

0
26

Eskalacija sukoba u Ukrajini donela je porast cena turističkih aranžmana za pet do 20 odsto, a najviše su poskupele avio-karte i prevoz, izjavio je direktor JUTA Aleksandar Seničić.

Na pitanje da prokomentariše to što turističke agencije zbog prodaje aranžmana u ofšor zonama moraju da plate dodatni porez od 25 odsto, Seničić kaže da se tu ne radi o novim poreskim pravilima već da je reč o Zakonu o porezu na dobit pravnih lica, koji je predviđen za sve novčane transakcije prema zemljama sa takozvanim preferencijalnim poreskim sistemom. Dodao je da ih ima pedesetak i da su to uglavnom egzotična ostrva.

Naplaćuje se na ukupan iznos sredstava koji je prebačen na te destinacije, 20 ili 25 odsto dodatnog poreza. Kada se pročita zakon, ne govori se direktno o tome da se to odnosi na taksativne usluge. Tu i jeste spor uglavnom sa Poreskom upravom. Do sada imamo šest agencija koje su bile pod kontrolom, kao i prva rešenja koja su izdata za plaćanje tog poreza – naveo je Seničić. Kaže da će to predstavljati ozbiljan problem s obzirom da je razlika u ceni koja se naplaćuje na ovim aranžmanima obično oko desetak odsto.

Ako znamo da moramo da platimo 25 odsto na ukupan iznos, onda je to opterećenje koje agencije ne mogu da istrpe – rekao je Seničić i dodao da će se truditi da se ta anomalija ispravi kako se ne bi ugrožavao egzistencijalni rad određenog broja agencija koje se bavi isključivo ovom vrstom putovanja.

Uputili smo molbu da objasnimo da se radi o putovanjima koja nisu fiktivna, jer je potpuno jasno kada se pročita ovaj zakon da se u zakonu to odnosi na nekakvo pranje para odnosno neke fiktivne usluge koje se koriste na tim destinacijama, naveo je Seničić.

Ovde se radi o stvarnim putnicima koji su putovali, za šta mi imamo dokaze kao što su avio-karte, smeštaj, čak i plaćenu boravišnu taksu.

Istakao da je neophodno da se nekom izmenom zakona dobije mogućnost da se na turističke usluge ne naplaćuje ova vrsta poreza, jer se to ne radi nigde u svetu.

Dodao je da se na ovogodišnjem Sajmu turizma koji će biti od 23. do 26. februara očekuje veliki broj stranih i domaćih izlagača, kao i dodatni popusti koje će agencije omogućiti ljudima koji nisu još uvek rešili gde će za svoj godišnji odmor.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here