Korona rolerkoster – treća godina

0
48

Informacije i dezinformacije, istine i zablude, istraživanja i zavere obeležili su tri godine pandemije korona virusa. Kada su u pitanju zaražavanje i smrtnost trenutno smo u deklinaciji, ali virus je i dalje nepoznanica.

Najnoviji podaci govore da se smanjio broj zaraženih i preminulih od posledica zaražavanja virusom Covid 19 a u prilog tome govore i najnoviji statistički podaci. Od početka pandemije, zaključno sa 9. februarom, na korona virus testirane su 12.240.163 osobe, od kojih je 2.477.970 bilo pozitivno na koronavirus. U poslednja 24 časa na koronavirus je testirano 9.758 osoba, od kojih je 787 bilo pozitivno na taj virus. Na bolničkom lečenju je 248 pacijenata, od čega se njih 15 nalazi na respiratorima. U poslednja 24 časa od posledica virusa preminule su tri osobe, tako da je ukupan broj preminulih 17.731, a procenat smrtnosti je 0,72 odsto.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je Pandemiju Korona virusa 11. marta 2020. god. a ubrzo nakon toga,  15.marta u Srbiji je proglašeno vanredno stanje. Krizni štab u Srbiji koji je formiran 13.marta 2020.god. imao je zadatak da prati stanje, usmerava i usklađuje postupanje i aktivnosti svih nadležnih organa, organizacija i službi, kao i svih drugih subjekata u kontroli unošenja i sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19.  Zabranjena su bila masovna okupljanja, zatvorene su škole i univerziteti a tri dana kasnije uveden je policijski čas.  Pandemija je promenila mnogo toga.  U medijskoj džungli istine i neistine, informacija  i dezinformacija, neverice i panike, verovanja i neverovanja, ubeđenja i sumnjičavosti , tri nedelje nakon proglašenja pandemije pojavio se novi termin od strane SZO a to je Infodemija. Reč koja označava  bujica informacija  vezane za jednu temu. Počela je  prezasićenost informacijama sa svih strana i postavljalo se pitanje da li i kome da se veruje, ali i koliko će trajati.

Klinički toksikolog dr Aleksandar Dikić osvrnuo se na period od izbijanja pandemije do sada ističući da smo u deklinaciji, ali da je virus i dalje nepoznanica.

Kovid-19 je uneo strepnju među mnoge od nas i stručnjaci upozoravaju da će sigurno biti onih koji bi mogli da osete probleme sa mentalnim zdravljem i posle pandemije. Da Covid 19 nije ostavio posledice samo po zdravlje ljudi govori i podatak da je pandemija virusa COVID-19 dovela do rastućih troškova širom sveta, dok neophodne mere zdravstvene zaštite ozbilјno utiču na ekonomsku aktivnost. Kao rezultat pandemije, globalna ekonomija imala je pad od 4,9 procenata u 2020. godini, što je mnogo gore nego tokom finansijske krize 2008–2009. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here