Brnabić na Svetskom samitu vlada u Dubaiju – Četvrta industrijska revolucija je naša prilika

0
52

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ukazala je na marginama Svetskog samita vlada u Dubaiju na to da je Srbija danas jedna od svega 11 zemalja u svetu koja je uvela veštačku inteligenciju u osnovne i srednje škole na nacionalnom nivou.

Brnabić je na panelu pod nazivom „Održivi razvojni ciljevi na delu” istakla da je naš cilj da pripremimo stanovništvo za poslove u budućnosti, navodeći da su u Srbiji već izgrađena četiri naučno-tehnološka parka, dok je Bio 4 kampus, koji treba da bude završen do 2025. godine, naš zalog za budućnost. Prema njenim rečima, IKT sektor je daleko najbrže rastući sektor u zemlji, sa rastom od više od 25 odsto godišnje, a samo prošle godine porastao je za 40 odsto.

Svaki drugi novi posao u 2022. godini u Srbiji bio je u ovom sektoru, ukazala je ona i objasnila da je rast sektora informaciono-komunikacionih tehnologija pomogao i rastu industrije i agrikulture, ali i povećanju društvene sigurnosti. Tehnologija daje mladima prilike koje nikada pre nisu imali. Do nas je da redizajniramo budućnost kako bismo izgradili svet u kojem niko neće zaostajati, podvukla je predsednica Vlade. Istovremeno, ona je konstatovala da se svet nalazi u nikad većoj krizi i da je više nego ikad kompleksno mesto za život. Naime, kako je navela, tri su ključna izazova sa kojima se svet suočava – prvi je rat, drugi su klimatske promene i njene posledice, a treći izazov je problem populacije, jer sa jedne strane imamo nedostatak stanovništva, a sa druge prenaseljenost.

Premijerka je istakla da je frustrirajuće to da se sve navedeno dešava u vremenu kada smo otkrili najveće bogatstvo, a to je tehnologija. Tehnologija može stvoriti dobrobit za sve ukoliko sarađujemo i delimo iskustva. Ako pogledamo svih 17 održivih razvojnih ciljeva, oni mogu biti dostignuti uz pametnu upotrebu tehnologije, predočila je Brnabić i upravo navela Srbiju kao primer. Ona je podsetila na to da je Vlada pre šest godina postavila reformu obrazovnog sistema i digitalizaciju kao ključne prioritete, jer smo shvatili da je četvrta industrijska revolucija naša prilika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here