Vlada je ukinula ograničenje cene određenih vrsta svinjskog i pilećeg mesa koje je bilo na snazi prethodnih meseci. Iako mnogi strahuju da bi sada moglo da dođe do poskupljenja, i proizvođači i prodavci kažu da to nije relano očekivati jer su cene već visoke.

Formiranje cena pojedinih vrsta svinjskog mesa i piletine ponovo je prepušteno tržištu. Posle nešto više od pola godine, Vlada više ne ograničava cenu za but, plećku, vrat, krmenadle i piletinu. Nova vest, bar za sad, građane ne udara po novčaniku.Svinjsko meso u klanicama se prodaje za oko 230 dinara žive vage, ali se cena do kućne trpeze, uveća trostruko. Najviše zbog trgovačke marže koja je ukinutom uredbom bila ograničena na maksimalnih 10 odsto. Ona će sada moći slobodno da se formira, pa i proizvođači očekuju neznatnu promenu u ceni otkupa.

„Očekujemo rast 10 do 20 dinara u nekom narednom periodu što ne bi znatno uticalo na porast cene mesa u maloprodaji. Normalno, ne može se garantovati cena u maloprodaji zbog sistema supermarketa i ostalih prodavaca mesa jer ne znamo na kojoj će se osnovi marže bazirati u daljoj prodaji“, kaže Bratislav Bogatić, proizvođač u „Agropapuku“. Beogradski mesari kažu da poskupljenja za sad nema. Hoće li tako i ostati, ne mogu da garantuju.

U Privrednoj komori tvrde – poskupljenja neće biti i građani ne treba da se brinu. Te tvrdnje zasnivaju na činjenici da se, kako kažu, uslovi proizvodnje nisu promenili u odnosu na period kada je cena mesa ograničena.“Uslovi su u potpunosti isti, smatram da prestanak ove uredbe može da doprinese možda čak poboljšanju trgovine i potrošnje svinjskog mesa. U ovom lancu proizvođači svinja, farmeri, klanično-prerađivačka industrija i trgovci niko ne bi dobio ako bi došlo do povećanja cena jer bi se u tom slučaju smanjila potrošnja“, kaže Nenad Budimović iz PKS.

I ministarstvo trgovine ponavlja – neće dozvoliti rast cena i da prate situaciju na tržištu. Pod kontrolom Vlade, a ne tržišta, bar do kraja februara ostale su cene ulja, šećera, brašna.