Gojković u Havani otvorila izložbu „Energija za budućnost – Nikola Tesla, razvoj hidroenergetike”

0
66

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je u Havani izložbu „Energija za budućnost – Nikola Tesla, razvoj hidroenergetike”, posvećenu jednom od najznačajnijih srpskih i svetskih naučnika.

Gojković je tom prilikom istakla da je od posebnog značaja to što se ova izložba održava u godini obeležavanja 120 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa Srbije i Kube. Potpredsednica Vlade je naglasila da su Srbija i Kuba zemlje bogatih istorija i ponosnih ljudi, koji iznad svega cene slobodu i patriotizam, i da se predstavljanjem jedne od najznačajnijih ličnosti srpskog naroda i svetske nauke daje doprinos jačanju prijateljstva dveju zemalja.

Ona je ovom prilikom citirala Nikolu Teslu, koji je rekao: „Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina”. Prema njenoj oceni, ove reči najbolje oslikavaju kosmopolitski duh našeg čuvenog naučnika, koji nijednog trenutka nije zaboravio odakle je i gde su mu koreni.

Gojković je navela da Ministarstvo kulture organizacijom ove izložbe još jednom daje doprinos očuvanju sećanja na po mnogima najvećeg svetskog pronalazača prošlog milenijuma, koji je globalni simbol nauke i napretka, istakavši pritom da nema boljeg načina da se Srbija predstavi Kubi. Ona je poručila da je ova izložba važna karika u stvaranju zajedničke budućnosti i jačanju veza dveju zemalja u oblasti kulture, koja je upravo najbolji način za povezivanje pojedinaca, zajednica i institucija. Potpredsednica Vlade je zaključila da je fenomen Tesla neizostavni deo i popularne kulture 20. i 21. veka, pošto su njegov lik i delo neiscrpna inspiracija u stripu, filmskoj, likovnoj i drugim umetnostima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here