Brnabić – Zahvalnost Slovačkoj na donaciji vakcina u vrednosti od 6,3 miliona evra

0
48

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ambasadorom Slovačke Fedorom Rosohom, koji joj je simbolično predao ček povodom donacije vakcina protiv zarazne bolesti COVID-19.

Vakcine proizvođača „Fajzer” isporučene su našoj zemlji 13. januara, a radi se o 300.000 doza prilagođenih varijanti omikron i 20.000 doza originalne vakcine. Vrednost donacije je blizu 6,3 miliona evra. Ova donacija je najvrednija donacija humanitarne pomoći u istoriji Slovačke. Brnabić je izrazila neizmernu zahvalnost Slovačkoj i slovačkom narodu na ovoj vrednoj pomoći, istakavši da je ovo jedan od najboljih primera saradnje zemalja sveta, pogotovo u današnjem vremenu izazovnih geopolitičkih okolnosti.

Predsednica Vlade je iskazala zahvalnost Slovačkoj na principijelnom stavu po pitanju Kosova i Metohije i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Ona je podsetila na to da je Srbija jedna od prvih zemalja sveta koja je započela vakcinaciju protiv koronavirusa i da je tada umnogome pomagala kako evropske zemlje, tako i manje razvijene države kojima je tada pomoć bila preko potrebna.

Brnabić je zahvalila Slovačkoj i na podršci našim evrointegracijama, i podvukla da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije. Rosoha je rekao da je uveren u to da će Srbija pre ili kasnije postati članica Evropske unije jer, prema njegovim rečima, geografski i istorijski Srbija jeste Evropa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here