Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Oliver Spasovski potpisali su danas u Beogradu Protokol o načinu obavljanja graničnih provera na zajedničkom graničnom prelazu „Lojane – Miratovac“.

Ministri Gašić i Spasovski istakli su da srpske i makedonske granične službe tradicionalno dobro sarađuju i da će potpisani Protokol doprineti detaljnijem uređenju načina obavljanja graničnih provera na ovom zajedničkom graničnom prelazu, a saradnju učiniti snažnijom i efikasnijom. Ministar Gašić je istakao da je saradnja dva ministarstva unutrašnjih poslova tradicionalno dobra i da će taj trend biti nastavljen. Ukazao je da Republika Srbija i Republika Severna Makedonija stoje na istom putu sprečavanja iregularnih migracija i naglasio da je ključ rešenja ovog problema čvrsta saradnja i zajednički rad, koji je u interesu građana obe zemlje. „Naša policija je pokazala da je pouzdan partner u suzbijanju iregularnih migracija i borbi protiv prekograničnog kriminala“, kazao je ministar Gašić. Ministar je istakao i važnost saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i naglasio da je za njenu uspešnost neophodna brza razmena informacija i zajednički rad dve policije.

Ministar Spasovski istakao je prijateljske odnose i partnerstvo dve države i ukazao da te odnose prati i intenzivna saradnja dva ministarstva unutrašnjih poslova. Naglasio je da je bezbednosna situacija na makedonskim državnim granicama stabilna i bez značajnijih promena i precizirao da je tokom 2022. godine zabeležen trend povećanja pokušaja ilegalnih prelazaka od 31,22 odsto, kao i da je sprečen 27.391 pokušaj ilegalnog prelaska granice. Prema njegovim rečima, taj trend nastavljen i u januaru ove godine. „Želim da izrazim veliku zahvalnost za doprinos MUP-a Republike Srbije upućivanjem policijskih službenika koji učestvuju u zajedničkoj operaciji pojačanog nadzora južne granice, koja značajno doprinosi jačanje kapaciteta u borbi protiv ilegalnih migracija, što je od neprocenjivog značaja za našu zemlju s obzirom na pritisak sa kojim se suočavamo na južnoj granici. Mogu samo da izrazim reči hvale za saradnju sa srpskim kolegama, koji su prisutni na našoj južnoj granici i koji svojim iskustvom, znanjem i ustaljenom radnom praksom doprinose razvoju kapaciteta makedonske granične policije“, rekao je ministar Spasovski.