Potpredsednica Vlade Republike Srbije, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković istakla je da je broj uspešnih žena na javnoj i političkoj sceni, kao i u nauci i umetnosti, danas veći nego pre deceniju ili dve, a naročito nego pre jednog veka, ali da prepreke sa kojima se suočavaju nisu nestale, već su samo drugačije.

Gojković je na Globalnom samitu žena u Abu Dabiju izjavila da plenarna sednica „Životni uspeh žena”, na kojoj se obratila, ima za cilj da učesnici svojim primerom ohrabre žene i pozovu ih da još snažnije učestvuju u svim segmentima društva, što je, kako je ocenila, posebno značajno u vremenima dramatičnih izazova sa kojima se čovečanstvo svakodnevno suočava. Ona je, navodeći da žene u Srbiji čine 51 odsto stanovništva, podsetila na to da u Vladi Srbije trećinu ministara čine žene, i istakla da, kada je reč o političkoj moći i učešću žena na visokim političkim pozicijama, naša zemlja ima prednost u odnosu na zemlje u regionu, čak i na Evropsku uniju.

Potpredsednica Vlade je, kada je u pitanju rodno odgovorno budžetiranje, navela da je Srbija prepoznata na međunarodnom nivou kao primer dobre prakse, dodavši da je uvođenje ovog modela na svim nivoima vlasti imalo za cilj poboljšanje kvaliteta života, posebno za žene koje nisu u privilegovanom položaju. Prema njenim rečima, kroz ovu formu su obezbeđena sredstva za žene preduzetnice, više subvencija za poljoprivrednice, za podršku ženama u sektoru informacionih tehnologija, kao i dodatne vrste podrške za zaposlene samohrane majke i žene koje pripadaju ranjivim grupama u društvu, kao što su žene sa invaliditetom. Gojković je, ističući da su tim merama postignuti dobri rezultati, navela da je u trećem kvartalu 2022. godine nezaposlenost smanjena za 15,4 odsto, pretežno u populaciji sa srednjim i visokim obrazovanjem, da je broj nezaposlenih žena u odnosu na prošlu godinu manji za 20 odsto, dok je u muškoj populaciji broj nezaposlenih manji za 10,6 odsto.  Ona je napomenula da, prepoznajući ulogu žena u ekonomiji, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost učestvuje u projektima čiji ciljevi obuhvataju poboljšanje ekonomskog položaja žena.

Potpredsednica Vlade je ipak ukazala na to da je, pored ohrabrujućih pomaka i napretka, pred svima još uvek dug put koji mora da se pređe, naglasivši da je neophodna što bliža saradnja sa međunarodnim partnerima, civilnim i privatnim sektorom, kao i medijima, koji imaju važnu ulogu u izgradnji društva u kome su isključeni svi oblici diskriminacije.