Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović saopštila je danas da je popust za racionalnu potrošnju električne energije u januaru ove godine ostvarilo 1,38 miliona ili 44 odsto domaćinstava u Srbiji.

Đedović je ukazala na to da je najveći popust od 30 odsto, koji se odobrava za uštede od 30 i više odsto električne energije, u odnosu na isti mesec prethodne godine, na januarskim računima ostvarilo 15 odsto domaćinstava. Ona je predočila da je popust od 20 odsto, za uštedu električne energije između 20 i 30 odsto, ostvarilo devet odsto domaćinstava, dok je 20 odsto domaćinstava imalo manju potrošnju u rasponu od pet do 20 odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine i ostvarilo je popust od 15 odsto.

Prema njenim rečima, domaćinstva koja su ostvarila pomenuti popust smanjila su potrošnju električne energije u januaru 2023. godine za 11 odsto, odnosno za 160 GWh u odnosu na januar prethodne godine. Ministarka je istakla da su najveće uštede električne energije ostvarene u Beogradu, Nišu, Smederevu, Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici.