Godinu dana ruske agresije na Ukrajinu

0
87

Ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara 2022. godine objavio je početak „specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Prošla je čitava godina otkako je započela ruska invazija na Ukrajinu. Mnogima će datum 24. februar 2022. ostati zauvek urezan u pamćenju. U televizijskom obraćanju, ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je „specijalnu vojnu operaciju” u ukrajinskoj oblasti Donbas – dok ga je istovremeno Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija preklinjao da to ne čini.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom ukrajinskog glavnog grada Kijeva, a predsednik zemlje Volodimir Zelenski upozorio je: „Ako neko pokuša da oduzme našu teritoriju, našu slobodu, naže živote… mi ćemo se braniti.”

Pre invazije pro-ruski separatisti držali su veliki deo teritorije u Donbasu, oblasti na istoku Ukrajine. Putin je 21. februara 2022. godine objavio da Rusija priznaje nezavisnost dva otcepljena regiona, samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike.

Bio je to potez koji su osudile Ukrajina, NATO i zapadne zemlje – i koji je kasnije omogućio Putinu da naredi ulazak trupa u zemlju. Rusija je već anektirala Krim 2014. godine, iako većina zemalja i dalje ovo poluostrvo smatra sastavnim delom Ukrajine. Godinu dana posle invazije, Rusija ne drži pod kontrolom ni izbliza onoliko teritorije koliko je držala u ranim fazama rata, kad su njene snage krenule da nadiru ka Kijevu, ali i dalje zauzima značajne oblasti na istoku i jugu.

Godinu dana kasnije okončanje ratnih dejstava još uvek nije ni na vidiku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here