Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa članovima Borda direktora Evropske banke za obnovu i razvoj  (EBRD) o ekonomskom rastu Srbije, energetici i digitalizaciji, kao ključnim činiocima privrednog rasta.

Predsednica Vlade je istakla da je oblast informacionih tehnologija ostvarila veliki uspeh u prethodnoj godini, da je imala značajan udeo u BDP-u i podvukla da je uvođenje digitalizacije u ruralna područja od izuzetnog značaja za našu zemlju, kako bi svi građani imali pristup brzom internetu.

Ona je rekla da bi na taj način bile zaustavljene i  migracije iz manjih mesta u velike gradske centre.

Prema njenim rečima, pored proširenja naučno-tehnoloških parkova u Čačku i Nišu, planirana je i izgradnja novog u Kruševcu.Brnabić je upoznala sagovornike sa izgradnjom Bio4 kampusa, koji predstavlja veliki iskorak za Srbiju, ukazavši na to da stabilna ekonomija i podrška talentovanim mladim ljudima predstavljaju ključ održivosti i progresa jedne zemlje.

Brnabić se zahvalila članovima Borda direktora na tome što su prepoznali značaj oblasti inovacija i ulaganja u obrazovanje, budući da je EBRD kroz više projekata pomogao našoj zemlji u ovim sferama i dodala da je Srbiji i dalje potrebna podrška ove institucije, kako bi obezbedila održiv razvoj i privukla nove investicije.

Članovi Borda direktora pozdravili su rad Srbije u pomenutim delatnostima i ocenili da su oblasti digitalizacije i informacionih tehnologija ključni za dalje ulaganje.

Oni su podsetili na to da je banka i dalje značajan investitor u oblastima koje su važne za dalji privredni napredak Srbije i najavili podršku u oblastima energetske efikasnosti i zelene ekonomije.