Prijem za pripadnice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom 8. marta

0
11

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević priredio je danas prijem za pripadnice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena.

Čestitajući praznik svim pripadnicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministar Vučević naglasio je da su one najčvršći oslonac našeg društva i sledbenice slavnih heroina.

Istorija Srbije prepuna je istaknutih primera žena heroja, odlučnih da u odbrambenim i oslobodilačkim ratovima, po svaku cenu, doprinesu odbrani otadžbine i slobodi naroda. Teško je rečima opisati značaj dela ovih heroina – ratnika poput Milunke Savić, bolničarki, humanitarnih aktivistkinja i svih ostalih žena koje su svojom žrtvom i ljubavlju prema otadžbini i rodu ispisale najsvetlije stranice naše istorije. Imajući primere ovih podviga pred sobom, ali i značaja rodne ravnopravnosti u celini, konstantno radimo na povećanju procenta žena zaposlenih u strukturama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije – rekao je ministar.

Ovaj praznik se obeležava kao sećanje na dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Kao Međunarodni dan žena, 8. mart zvanično je prihvaćen 1917. godine, dok su Ujedinjene nacije 1975. godinu proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele da osmi dan marta obeležavaju kao Dan žena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here